Bu kurulum için ihtiyacımız olan bir kaç kurulum daha var. Öncelikle sistemde jre'nin kurulu olması gerekiyor. debhelper ve sqldeveloper-package paketlerine de ihtiyacımız var. Tabiki bir de ziplenmiş olarak indirdiğiniz SQL Developer'a ihtiyaç var. Bu yazıda ben 'sqldeveloper64-3.2.20.09.87-no-jre.zip' kullanıyor olacağım.
sudo apt-get install sqldeveloper-package debhelper
Bu kodu çalıştırıp gerekli paketleri kurduktan sonra aşağıdaki komutla .deb dosyasını oluşturuyoruz:
make-sqldeveloper-package sqldeveloper64-3.2.20.09.87-no-jre.zip
Bu esnada make-sqldeveloper-package paketinde bulunan bir bugdan ötürü chmod: missing operand after `755' hatası alabilirsiniz. Bu hatayı çözmek için bu paketin kodunda ufak bir değişiklik yapmamız gerekiyor. Paketin versiyonuna göer değişiyor fakat 370 ile 385. satırlar arasında bir yerlerde bulunan aşağıdaki kodu, bir alttakiyle değiştirmeniz gerekiyor:
Silinecek Satır
${FIND} "${OPTDIR}" ! \( -type d -o -name "*.jar" \) |${XARGS} ${XARGS_OPTS} ${FILE} ${FILE_OPTS} |${GREP} ${GREP_OPTS} "shell script text executable" |${CUT} ${CUT_OPTS_FUNC_CLEAN} |${XARGS} ${XARGS_OPTS} ${CHMOD} ${CHMOD_OPTS}
Yerine Eklenecek Satır
${FIND} "${OPTDIR}" ! \( -type d -o -name "*.jar" \) |${XARGS} ${XARGS_OPTS} ${FILE} ${FILE_OPTS} |${GREP} ${GREP_OPTS} "shell script" | ${GREP} ${GREP_OPTS} "text executable" |${CUT} ${CUT_OPTS_FUNC_CLEAN} |${XARGS} ${XARGS_OPTS} ${CHMOD} ${CHMOD_OPTS}
Bu işlemden sonra hatadan kurtulmuş oluyoruz ve kodu yeniden çalıştırdığımızda .deb uzantılı dosyamız oluşmuş oluyor. Aşağıdaki şekilde .deb paketini açıyoruz:
sudo dpkg -i sqldeveloper.......deb
Böylece kurulum tamamlanmış oluyor. Dash Home'a "sqldeveloper" yazdıktan sonra uygulamamız açılacak. Yalnız yapmamız gereken son bir işlem daha var. Uygulama ilk kez açılırken size yüklü olan JRE'nin lokasyonunu soracak. Buraya da yüklediğimiz JRE'nin lokasyonunu yazacağız. Örneğin benimki şu şekildeydi:
/usr/lib/jvm/java-7-oracle
Artık IDE'miz kullanıma hazır durumdadır.
( ubuntu 12.04, oracle, sql developer, chmod, 755 )
Kaynak : https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/sqldeveloper-package/+bug/985810
7 Mart 2013 Perşembe
1 Mart 2013 Cuma
Spring MVC @Autowired NullPointerException
Spring MVC'de, nesnelerin yönetimini framework'e bırakma olayı sıkça kullanılan bir durumdur ve Spring'in ana kullanım amaçlarından birisidir. Bu kullanımlar esnasında, @Autowired annotation'unu kullanarak ya da getBean() metodu ile nesnelere ulaşmak istediğimizde alınan NullPointerException da oldukça sık karşılaşılan bir durumdur:) Ben yazının geri kalanında Annotation kullanımı ile devam edeceğim.
Burada, hataya sebebiyet verecek milyonlarca ihtimal vardır. Internette araştırdığınızda da bir dolu yazı karşınıza çıkacaktır. Bu sebeplerden bir kaçı:
Burada, hataya sebebiyet verecek milyonlarca ihtimal vardır. Internette araştırdığınızda da bir dolu yazı karşınıza çıkacaktır. Bu sebeplerden bir kaçı:
- @Autowired kulllandığınız nesneye sahip sınıfın Spring tarafından inject edilmemiş olması. Yani bu nesneye ait sınıfın başında @Component, @Controller gibi Spring'e özgü ve o sınıfın Spring tarafından yönetildiğini belirten annotationlar kullanılmalıdır.
- Annotation kullanılan durumlarda, springContext.xml içerisinde '<tx:annotation-driven />' ve '<context:component-scan base-package />' taglerinin kullanılması gerekir.
- Başına @Autowired eklediğiniz bir nesneyi 'new MyClass()' şeklinde kendiniz oluşturmamalısınız; bu nesnenin yönetimi artık Spring'dedir.
Yukarıdaki maddelere eklenecek başka maddeler de vardır. Bu hatalardan bir ya da birkaçına düştüyseniz kullanmak istediğiniz nesnenin null olması ihtimal dahilindedir. Peki herşeyi denediniz, bütün kodlama doğru ve hala bu hatayı alıyorsanız? O zaman benim karşılaştığım durumla karşılaşmış olma ihtimaliniz var. Spring MVC, kontrolüne verdiğiniz sınıfın instance'ını oluştururken, constructor'ı çalıştırma esnasında autowired nesneyi henüz inject etmiyor. Dolayısıyla bu nesneyi consturctor içerisinde kullanıyorsanız NullPointerException alıyorsunuz. Bu sorunun çözümü ise, eğer sınıfın instance'ını oluştururken yapmanız gereken bir iş yok ise, constructor içerisindeki bütün kod bloğunu @PostConstruct annotation'una sahip bir metoda vermeniz. Böylece ilgili nesne Spring tarafından oluşturulmuş ve kullanıma hazır hale gelmiş olacaktır. Aşağıda örnek kod parçalarını bulabilirsiniz.
Yanlış Kullanım
@Controller("userController")
public class UserController implements Serializable{
@Autowired
transient private SessionController sessionController;
public UserController() {
System.out.println(sessionController.getActiveUser().getUserName());
}
}
Doğru Kullanım
@Controller("userController")
public class UserController implements Serializable{
@Autowired
transient private SessionController sessionController;
public UserController() {}
@PostConstruct
public onLoad() {
System.out.println(sessionController.getActiveUser().getUserName());
}
}
( spring mvc, injection, autowiring, @autowired, nullpointerexception, constructor, postconstruct )
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)